Några av våra projekt
Murbruk
Samverkan inom småskalig ekologisk odling
Under 2023-2024 drev vi detta projekt i samarbete med Birgittas trädgård utanför Jönåker (30 min från gården). Jordbruksverket har beviljat pengar till projektet Murbruk som handlar om att utveckla en modell för nära samarbete mellan två småskaliga gårdar. "Murbruksmodellen" som vi utvecklar bygger på att två gårdar med olika ekonomiska och miljömässiga förutsättningar i Sörmland (t.ex. ler- och sandjord) kombineras för att möjliggöra någonting nytt som ger större ekonomisk och social hållbarhet (Murbruk).
Projektet finansieras delvis med stöd av EU-medel.
Projektet finns nu dokumenterat i en handbok som går att öppna eller ladda ner här under genom att klicka på bilden.
Ladda ner
handboken här
Sågbacken
Förädling av timmer som finns i trakten.
Vi vill förädla t.ex. den stora mängd granbarkborreskadade träd som finns i vår närhet, som annars eldas upp som brännved eller ruttnar bort. Därmed bevaras kolet i trävirket och det släpps inte ut i atmosfären. Det är en viktig åtgärd för att minska klimatpåverkan. Vi vill också kunna såga udda träslag och udda storlekar av timmer för att kunna göra finare snickeri och annan utrustning både till grannar och för vår övriga verksamhet. Priset på trävirke har gått upp under pandemin och vi köper normalt sett mycket för att bygga ut och bygga om allt efter verksamheten växer och förändras. Vi kan göra sådana inköp billigare genom att såga själva.
Vi har redan 2022 skaffat ett bandsågverk och det har använts för att såga timmer till att bygga det egna såghuset. Under hösten 2023 kommer såghuset att blir klart med tak och väggar.
Projektet finansieras delvis med stöd av EU-medel.
Grönsakstvätt
Möjlighet att förädla de råvaror gården producerar
De grönsaker som är mogna ska kunna tvättas effektivare, lagras i kylrum och säljas till bättre pris senare. Köttdetaljer som är svåra att sälja direkt till kund ska frysas efter slakten för att vi senare ska kunna göra t.ex. korv eller hängtorkat kött. Vi behöver en effektivare grönsakstvätt, större kyl- och frysrum, en korvmaskin samt en kött-tork. Vi ska också kunna frysa överblivet bröd från vårt bageri för att senare t.ex. kunna laga maträtter med dem. Vi behöver också skaffa större lagerutrymmen för att förvara odlingsredskap och annan materiel till odlingarna.
Projektet finansieras delvis med stöd av EU-medel.